Gisteren aan het eind van de middag werden we gewaarschuwd door een dierenvriendin: zij was benaderd door een familie met een zwanger poesje. De bevalling was wsch. aan de gang en dreigde, net als vorig jaar, mis te gaan. Er was, ook net als vorig jaar, geen geld voor de dierenarts en direct afstand doen was de enige optie.

Nee, geld voor een kleine bijdrage is er niet en als we niet komen om moeder op te halen, dan zochten ze wel een andere oplossing …

Maar het was al na 17.00 uur, de asielen dicht, moederpoes in nood, dus: er op af.

Ontzettend lief moederpoesje meegenomen, ter controle langs de dierenarts, ja, bevalling is aan de gang en moeder is gezond, dus afwachten en later op de avond contact als de kleintjes niet spontaan geboren worden of er complicaties ontstaan.

Half tien ziet het er uit dat de persweeën goed op gang komen, maar die vallen stil. Constant telefonisch overleg met de dierenarts en om 24.00 wordt de knoop doorgehakt. Door een donker, nat en stormmachtig Amsterdam naar Dokter Rob van DAP IJburg. We worden gebombardeerd tot o.k.-assistentes en maken voor het eerst van ons leven een keizersnede mee.

En wat meer is, die keizersnede was gelukkig op tijd. Hoe lang moeder al aan het bevallen was, is achteraf moeilijk te zeggen, maar als niet was ingegrepen, was het faliekant mis gegaan, zowel voor de kleintjes als voor moeder.

Rob had zijn handen meer dan vol aan moeder, wij aan de kittens die maar moeizaam op gang kwamen.

Maar uiteindelijk ligt dan toch het hele spul op een warmtematje en onder een rode lamp en gaan we bezig om de drie dappere kittens bij moeder aan te leggen. Dokter Rob is heel lief maar streng: zonder goede zuigreacties van de kleintjes mogen we niet de deur uit.

Om 03.00 is het zo ver: Zoete moeder en haar kinders mogen mee en Rob mag een paar uurtjes gaan slapen. In de praktijk, want terug naar huis is niet meer de moeite waard.

En nu heel hard duimen dat er goed gedronken gaat worden, moeder genoeg melk heeft na haar zware operatie en er geen complicaties optreden. Waren de eerste 48 uur maar vast voorbij …

Lieve Rob, we zijn diep onder de indruk van je inzet, je kunde, je liefde voor dieren. We kennen Dierenkliniek IJburglaan als een fijne praktijk die altijd direct klaar staan. Jullie verdienen iedere dag een pluim maar voor vannacht is een heel pluimenpak nog niet genoeg.